دانه ای ثروت افرین كه تنها خوراك دام می شود!

دانه ای ثروت افرین كه تنها خوراك دام می شود!

فوری خرید: خراسان جنوبی خارشتر، گیاهی است که در بیابان های ایران می روید و بجای اینکه از این دانه ثروت آفرین، ارزش افزوده ایجاد شود، در خراسان جنوبی تنها بعنوان خوراک دام استفاده می شود.


خارشتر یکی از گیاهان سازگار با آب هایی با درجه سختی بالا است که قابلیت رشد در وضعیت بیابانی خشک و نیمه خشک را دارد؛ بدین سبب منطقه کویری خراسان جنوبی بهترین محل برای رشد آنست.
به گزارش فوری خرید به نقل از ایسنا، توسعه این گیاه بوسیله قلمه زدن و کاشت بذر بوده و به صورت خودرو در دشت ها سبز می شود. این گیاه از گیاهانی است که محصولات آن به صورت مستقیم و غیر مستقیم در صنایع دام، صنایع غذایی و صنایع دارویی مورد استفاده قرار می گیرد، اما انگار این گیاه تنها در خراسان جنوبی تنها برای علوفه دام شناخته شده است، حال آنکه مصارف دیگری نیز دارد، این گیاه در خراسان جنوبی می روید و در کشورهای دیگر آنرا فرآوری می کنند.
علاوه بر آن کشت خارشتر در مراتع و اراضی بایر مانع بلند شدن گرد و غبار و خنثی کردن انتقال ذرات شن و خاک به اراضی توسط باد در حاشیه بیابان ها می شود.
این گیاه نباید تنها غذای شتر باشد
دکتر ساره حسینی، عضو گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان راهبردی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی نیز به ایسنا اظهار داشت: گیاه خارشتر بوته خاری است که در بیابان ها و دشت های ایران مانند خراسان، یزد، تبریز، زرند، و.. به صورت خودرو می روید و در بعضی مناطق همچون سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی غذای شتر بطور معمول از گونه خارشتر است.
وی با اعلان اینکه خارشتر گیاهی مقاوم به خشکی، طوفان و شوری است، اضافه کرد: هم اکنون خار شتر جهت کاربردهای درمانی، تولید ترنجبین، تولید عرق، مصرف بعنوان علوفه دام، زنبورداری و تولید عسل و تثبیت خاک و جلوگیری از فرسایش خاک مورد استفاده قرار می گیرد.
این پژوهشگر بیان کرد: ترنجبین نوعی مان حاصل از خار شتر است و در حقیقت شیرابه قندی تولید شده توسط یک حشره مولد است؛ این شیرابه های قندی در نتیجه عمل حشره ای بطور طبیعی و با ایجاد شکاف به خارج تراوش می شود و مانند ریزه نبات و با طعم شیرین بر روی گیاه قرار می گیرد.
حسینی با اشاره به اینکه ترنجبین در اروپا بعنوان مان ایران مشهور است، اضافه کرد: مصرف ترنجبین سابقه هزار ساله دارد و در قدیم از ترنجبین در کارخانجات ساده قندگیری بطور سنتی قند می گرفتند و الان نیز در صنعت ساخت گَز مورد استفاده قرار می گیرد، اما چون ترنجبین از نظر دارویی دارای بازار بهتری است و قیمت آن بالاست جهت تولید دارو مورد توجه قرار گرفته است.
وی افزود: این گیاه، بعنوان آنتی اکسیدان و ضد باکتریایی و شیرین کننده در صنایع غذایی کاربرد دارد و بعنوان طعم دهنده و شیرین کننده و خواص درمانی در صنایع داروسازی کاربرد دارد.


ردپای ترنجبین در داروهای آلمانی
عضو گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان راهبردی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی بیان کرد: ترنجبین برای استخراج مانیتول استفاده می شود و به صورت قرص تولید شده و در صنایع آرایشی و دارویی برای تولید ملین، ادرار آور و شیرین کننده استفاده می شود.
حسینی افزود: به سبب وجود سانتونین خاصیت ضد انگلی داشته و در ساختن داروهای ضد کرم بیشتر کشورها همچون آلمان مورد استفاده قرارمی گیرد.
با ترک ها و لکه های پوستی خداحافظی کنید
دکتر طیبه شاهی، عضو گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان راهبردی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی نیز به ایسنا اظهار داشت: ترنجبین دارای خواص درمانی بسیار خوبی است همچون ترنجبین از بهترین گیاهان دارویی است که خواص درمانی زیادی برای پوست و مو دارد.
وی افزود: همچون خواص این گیاه از بین بردن لک و روشن شدن پوست بوده و از آن جا که ترنجبین، خون را تصفیه می کند بدین سبب در درمان جوش و آکنه، اگزما، ترک ها و لکه های پوستی معجزه کرده و به تبع پوست صورت را صاف و شفاف می کند.
این پژوهشگر اظهار نمود: ترنجبین برای رفع بی خوابی و افکار شدیدی که هنگام خواب انسان را مورد حمله قرارداده و سبب کم خوابی و سبک شدن خواب می شود، در کنار سایر داروهای آرام کننده اعصاب درمانی، تجربه ای بسیار موفق را رقم می زند.
گیاهی برای رهایی از افکار بی حاصل
شاهی افزود: ترنجبین با رفع خشکی مغز موجب می شود انسان از افکار مکرر و بی حاصل که جز نگرانی و اضطراب برای روح انسان چیزی ببار نمی آورد رها شود.
وی اضافه کرد: از آن جا که ترنجبین یک نوع عسل شمرده می شود و دارای مواد مغذی زیادی است، در ترکیبات داروها و شربت های خونساز بکار می رود.
عضو گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان راهبردی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی اشاره کرد: به طور کلی ترنجبین برای تعدیل مزاج خشک و رطوبت بخشی به بدن یکی از داروهای کلیدی است و در خیلی از نسخه های طبیب های واقعی طب ایرانی بکار می رود.
شاهی با اعلان اینکه ترنجبین ملین و مسهل است، اضافه کرد: دوز مصرفی ترنجبین بعنوان ملین بر حسب سن بیمار بین 10 تا 70 گرم است که با کمی آب مصرف می شود؛ گیاه ترنجبین اگر در مقدار کم خورده شود، ملین و اگر به مقدار زیاد مصرف شود، مسهل است.
وی با اشاره به اینکه ترنجبین می تواند قند موجود در ادرار را کم کند و بدین جهت برای مبتلایان به بیماری قند مفید می باشد، اشاره کرد: در صورتیکه این ماده با فلوس که گیاهی است که به صورت خودرو در مناطق گرمسیر رشد می کند، استفاده گردد خاصیت عفونت زایی آن چند برابر می شود.
این پژوهشگر بیان کرد: همین طور ترنجبین یکی از پرکاربردترین داروهای گیاهی برای درمان بیمارانی است که همیشه از بیماریهای انگلی رنج می برند چونکه در ترنجبین ماده ای به نام سانتونین وجود دارد که یکی از قوی ترین مواد برای از بین بردن انگل ها و کرم ها بوده و در درمان تب های عفونی در اطفال نیز کاربرد دارد.
شاهی افزود: هم اکنون ترنجبین در ایران جهت برای تولید داروهایی جهت از بین رفتن نفخ و کمک به خروج گازهای حبس شده در دستگاه گوارش اطفال و ملین و مسهل و دافع بلغم مورد استفاده قرار می گیرد.


فرآوری دارویی و صادرات در گرو توجه به آموزش است
وی اضافه کرد: در طب سنتی ایران علاوه برمان خارشتر از عرق اندام های هوایی گیاه نیز بعنوان مدر استفاده می شود و باتوجه به سازگاری گیاه خارشتر با شوری و کم آبی، آموزش های لازم برای آشنایی روستائیان با ترنجبین و نحوه برداشت آن و همین طور استفاده بهینه از ترنجبین برای فرآوری دارویی و صادرات می تواند راندمان اقتصادی خوبی را برای خراسان جنوبی و کشور داشته باشد.
عضو گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان راهبردی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی اشاره کرد: با هدف بهره گیری از ظرفیت گیاهان دارویی استان در امتداد کمک به تولید ملی و خلق ثروت، مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی آمادگی دارد با بهره بردن از توان متخصصین خود در حوزه های مختلف علوم کشاورزی و صنایع غذایی با سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی برای انجام تحقیقات کاربردی روی ترنجبین و ورود آن به صنایع غذایی و دارویی استان همکاری کند.
بهره گیری درست از ظرفیت های خدادای کویر همچون گیاهان دارویی، نیازمند توجه و حمایت و دیده شدن پژوهش هاست، پژوهش هایی که راهگشای تولیدات و رونق تولید می شوند.




منبع:

1399/10/23
20:32:26
0.0 / 5
2187
تگهای خبر: اقتصاد , اقتصادی , بازار , تجربه
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۲
فوری خرید