معاون وزیر جهاد كشاورزی:

سند امنیت غذایی برای نخستین بار در کشور درحال تدوین است

سند امنیت غذایی برای نخستین بار در کشور درحال تدوین است

به گزارش فوری خرید، چهارمحال و بختیاری معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به این که سند امنیت غذایی برای نخستین بار در کشور درحال تدوین است، اظهار داشت: این سند در مرحله نهایی شدن است، باید ریل گذاری برای حداقل 10 سال آینده در حوزه امنیت غذایی در کشور صورت بگیرد.


مجتبی خیام نکویی یکم دی ماه در آئین رونمایی از سند الگوی کشت چهارمحال و بختیاری با اعلان اینکه بحث امنیت غذایی یک جایگاه ویژه در دنیا پیدا کرده است، اظهار داشت: مقام معظم رهبری نیز امسال را به نام سال "تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین "معرفی کرده اند و باتوجه به عقب ماندگی بخش کشاورزی از اقتصاد دانش بنیان، این مسئله باید بیش تر مورد توجه قرار بگیرد.
رییس سازمان تحقیقات- آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کشور اضافه کرد: جنگ اوکراین و روسیه نشان داد که داشتن پول الزاما نمی تواند امنیت غذایی یک کشور را تامین کند، کشوری که نتواند در حد نیاز خود محصولات راهبردی غذایی را تامین کند، نمی تواند ادعای استقلال داشته باشد، استقلال سیاسی کشور در گرو استقلال اقتصادیست و باید در تولید محصولات راهبری رو پای خودمان بایستیم.
وی با اعلان اینکه تولید غذایی کشور هم اکنون ۱۲۵ میلیون تن است، اظهار داشت: تولید غذای کشور از شروع پیروزی انقلاب اسلامی ۱۰۰ میلیون تن بالا رفته است، قسمتی از این افزایش تولید ناشی از افزایش سطح زیر کشت بود، بخش دیگر ناشی از رسوخ فناوری و دانش در بخش کشاورزی است.
خیام نکویی با اعلان اینکه ضریب خودکفایی در بخش کشاورزی ۸۰ درصد است، عنوان کرد: برای جبران کمبود ۲۰ درصد تولید در بخش کشاورزی سالانه بین ۱۰ تا ۱۵ میلیارد دلار ارز از کشور خارج می شود، ۳۳ درصد ارز اختصاص یافته برای واردات صرف واردات روغن، کنجاله و نهاده دامی می شود، بیش از ۹۰ درصد روغن کشور وارداتی است و الگوی نامناسبی برای مصرف در این عرصه داریم.
معاون وزیر جهادکشاورزی با اشاره به این که پیش بینی می شود در سال ۱۴۳۰ جمعیت کشور به ۱۰۳ میلیون نفر می رسد، بیان کرد: بدین سبب غذای مورد نیاز سالانه کشور ۱۷۵ تا ۱۸۰ میلیون تن خواهد بود و به این مفهموم است که باید برای تولید ۵۰ میلیون تن غذا در کشور چاره اندیشی نماییم.
وی با تأکید بر این که سیاستگذاری در کشور بر روی اقتدار غذایی است، اشاره کرد: اقتدار غذایی، یعنی چند پله بالاتر از امنیت غذایی باشیم، باید در تولید محصولات غذایی راهبردی به نقطه ای برسیم که علاوه بر تامین نیاز داخل کشور، بتوانیم به کشورهای دوست نیز صادرات داشته باشیم.
خیام نکویی با اشاره به این که آب به عنوان منبع اصلی برای تولید محصولات کشاورزی در سالهای اخیر به شدت کاهش پیدا کرده است، اضافه کرد: با یک درجه افزایش دمای زمین، ۱۰ درصد تولید محصولات کشاورزی در جهان کاسته می شود، بدین سبب برای تامین امنیت غذایی باید خرید نماییم یا با منابع موجود تولید خودرا افزایش بدهیم.
رییس سازمان تحقیقات- آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کشور با تأکید بر این که به یک انقلاب در افزایش راندمان در بخش کشاورزی نیازمند هستیم، تصریح کرد: بدین سبب برای این کار باید نظام راندمان را در بخش کشاورزی به مرحله اجرا در بیاوریم، وقتی صحبت از الگوی کشت به میان می آوریم، یعنی برمبنای منابع و اهداف بتوانیم امنیت پایدار غذایی را در کشور رقم بزنیم.
وی افزود: آب، خاک، نهاده های مختلف، نیروی انسانی و سایر عوامل موثر در تولید باید به بهترین نحو به کار گرفته شود تا بتوان الگوی کشت را پیاده کرد، یک نقشه تناسب اراضی برای کشور به تفکیک استان و شهرستان تهیه شد و متناسب با داده های موجود یک الگوی کشت اولیه با مدلسازی چند هدفه برای هر استان تهیه کردیم.
خیام نکویی بیان کرد: الگوی مصرف غذایی مردم کشور نیازمند اصلاح است، حدود ۳۰ درصد ضایعات در بخش کشاورزی وجود دارد، این میزان معادل غذای ۱۸ میلیون نفر است که در مقایسه با سایر کشورها عدد بسیار بالایی است، اگر هر ایرانی روزی یک قاشق برنج دور بریزد، غذای ۲۳ هزار نفر را از بین برده است، حیف و میل غذا در ایران باید کاهش پیدا کند.
معاون وزیر جهادکشاورزی با اشاره به این که سند امنیت غذایی برای نخستین بار در کشور درحال تدوین است، اظهار داشت: این سند در مرحله نهایی شدن است، باید ریل گذاری برای حداقل ۱۰ سال آینده در حوزه امنیت غذایی در کشور صورت بگیرد، رییس اجرای سند الگوی کشت در استانها شخص استاندار است.
وی افزود: اگر بتوانیم با اجرای الگوی کشت ظرف دو سال آینده آمار واقعی از سطوح زیر کشت، میزان تولید و تمام داده های موثر در بخش کشاورزی را بهینه نماییم، یعنی برنامه ریزی درست بوده، چند رویکرد برای تدوین سند الگوی کشت در نظر گرفته شده است، طبق توافق با وزارت نیرو ۷۲ میلیارد مترمکعب آب هم اکنون به بخش کشاورزی در کشور اختصاص پیدا کرده که باید ظرف چهار سال به ۶۰ میلیارد متر مکعب برسد، یعنی سالانه سه میلیارد متر مکعب آب باید در بخش کشاورزی صرفه جویی نماییم.
خیام نکویی با اشاره به این که باید دانش بومی با تکنولوژی روز در بخش کشاورزی رسوخ پیدا کند، اشاره کرد: باید راندمان بخش کشاورزی افزایش پیدا کند، تولید باید بوسیله دانش افزایش پیدا کند، بدنبال افزایش سطح زیر کشت نیستیم.
رییس سازمان تحقیقات- آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کشور اشاره کرد: میانگین برداشت سیب درختی در هر هکتار کمتر از ۲۰ تن است، اما باغداری با فناوری نوین این عدد را به ۲۰۰ تن در هکتار رسانده و باید سایر کشاورزان به این سمت سوق داده شوند، درالگوی کشت به کشاورز گفته می شود چه محصولی در چه زمانی و به چه روشی کشت شود، همین طور روش داشت و برداشت نیز آموزش داده می شود.
او در آخر اظهار داشت: با اجرای الگوی کشت سالانه تا دو میلیارد دلار صرفه جویی ارزی خواهیم داشت، توسعه کشت گیاهان علوفه ای کم آب بر مانند ارزن در دستور کار قرار دارد، اصلاح کشت سبزی و صیفی نیز در دستور کار قرار دارد.



1401/10/02
19:10:51
5.0 / 5
336
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
فوری خرید