كارشناس اقتصادی در گفت وگو با فوری خرید:

برای محاسبه مالیات بر عایدی سرمایه نرخ تورم کسر شود

برای محاسبه مالیات بر عایدی سرمایه نرخ تورم کسر شود

به گزارش فوری خرید، یک کارشناس اقتصادی اظهار داشت: باید برای محاسبه این مالیات، میزان تورم را از کل عایدی کاهش داد و اصطلاحاً فقط خالص عایدی را مبنای دریافت مالیات قرار داد.



به گزارش خبرنگارمهر، بررسی جزئیات طرح مالیات بر عایدی سرمایه از روز یکشنبه در صحن علنی مجلس شروع شده است؛ هدف از تصویب این طرح، مقابله با سوداگری در چهار حوزه، ملک، خودرو، طلا و ارز عنوان شده است. مالیات بر عایدی سرمایه بر سود ناشی از انتقال اموال غیر مولد اعمال می شود؛ در واقع در این نوع مالیات، افراد مکلف می شوند بخشی از سود ناشی از فروش سرمایه (مابه التفاوت قیمت خرید و فروش) خویش را بعنوان مالیات به دولت پرداخت می کنند.
برای مثال فرض کنید که فردی یک واحد مسکونی را سال قبل به قیمت ۱۰۰ میلیون تومان خریداری نموده است و حال قصد فروش آنرا به قیمت ۱۲۰ میلیون تومان دارد. در این میان، این فرد از فروش مسکن خود ۲۰ میلیون تومان سود کرده است و باید برای این مقدار که عایدی خرید و فروش مسکن به حساب می آید، مالیات پرداخت کند.
البته در طرح مجلس معافیت های گسترده ای برای این پایه مالیاتی در نظر گرفته شده است؛ بنا بر اظهارنظر مهدی موحد بکنظر، رئیس مرکز آموزش، پژوهش و برنامه ریزی سازمان امور مالیاتی در طرح مالیات بر عایدی سرمایه، هر فرد به ازای همسر و تعداد فرزندان تا سقف ۴ واحد مسکونی و ۴ وسیله نقلیه از معافیت برخوردار است؛ همینطور بر مبنای طرح مجلس، برای هر شخص تا ۲۰۰ گرم طلای ۲۸ عیار در هر ۵ سال (تا سقف یک کیلوگرم برای خانوار) معافیت در نظر گرفته شده است. علاوه بر این، مطابق این طرح، اراضی کشاورزی هم از معافیت برخوردار می باشد.
مطابق با این معافیت تنها ۱۵ درصد از عایدی سرمایه حاصل از انتقال املاک مشمول مالیات خواهد بود. همینطور وسایل نقلیه دارای پلاک مناطق آزاد معاف از پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه هستند.
در همین شرایط، بعضی از کارشناسان نگران مبحث اعطای معافیت های گسترده در این طرح هستند؛ بنا بر متن طرح در زمینه مالکیت املاک و خودرو برای خانواده ها معافیت زیادی اعمال شده و این مساله می تواند باعث ایجاد معاملات سوداگرانه به تعداد اعضای خانوار شود.
بنا بر نظر بعضی از منتقدان نباید معافیت های غیرضروری در طرح مالیات بر عایدی سرمایه منظور شود. به صورت مثال بحث اعطای تخفیف مالیاتی برای املاک واقع در مناطق آزاد هم مبحث بحث برانگیز دیگری است که با انتقاد بعضی از کارشناسان روبرو شده است.
معافیت های بی مورد، مالیات بر عایدی سرمایه را عقیم می کند
از همین رو، وحید شقاقی شهری کارشناس اقتصادی، در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری مهر با انتقاد از معافیت های در نظر گرفته شده در طرح مالیات بر عایدی سرمایه اضافه کرد: اگر سقف خانه ای نشتی می دهد و تمام نشتی های آن به غیر از یکی، ایزوگام شود؛ آب ها در همان نقطه جمع شده و نشتی سرمایه از همان ناحیه بیشتر می شود. در مالیات بر عایدی سرمایه همین گونه است و نمی توان بر برخی از سرمایه ها مالیات اعمال و بر برخی دیگر نشود.
شقاقی شهری در انتها با ابراز نگرانی نسبت به معافیت ها و استثنائات مطرح شده در مورد طرح فعلی مالیات بر عایدی سرمایه بیان نمود: تبصره ها و معافیت های گسترده ای که به این طرح اختصاص داده شده می تواند کل منافع و ارزشمندی طرح را زیر سوال ببرد.
بُعد خانوار، ارتباطی به مالیات بر عایدی سرمایه ندارد
شقاقی با اشاره به اینکه مالیات بر عایدی سرمایه با مالیات بر ثروت متفاوت می باشد، اظهار داشت: بعضی از افراد به علت تورم های بالای اقتصاد ایران، سرمایه هایی مانند مسکن، خودرو و غیره را به مدت کوتاه مدت دلالی و خریدوفروش می کنند و این عمل به صورت سوداگری درآمده است؛ بنابراین نباید تعداد اعضا و بعد خانوار را در معافیت های طرح مالیات بر عایدی سرمایه در نظر گرفت.
از تورم نباید مالیات گرفته شود
به قول این کارشناس اقتصادی نباید از تمام عایدی سرمایه افراد مالیات گرفته شود به عبارتی ابتدا باید میزان تورم کشور را از سود کلی کاهش داد تا خالص عایدی سرمایه به دست آید. به صورت مثال اگر فردی خودرویی را ۱ میلیارد تومان بخرد و در مدت ۶ ماه به علت وجود تورم بالای کشور قیمت آن به ۱.۵ میلیارد تومان افزایش یابد باید برای محاسبه مالیات، میزان تورم را از کل عایدی کاهش داد و اصطلاحاً خالص عایدی را مبنای دریافت مالیات قرار داد.
وی در همین رابطه افزود: این در شرایطی است که بعضی از نمایندگان کمیسیون اقتصادی مجلس بر این عقیده هستند که برای کشیدن ترمز فعالیتهای سوداگرایانه، باید از کل عایدی حاصله مالیات گرفته شود.


منبع:

1401/10/16
12:51:37
5.0 / 5
411
تگهای خبر: اقتصاد , اقتصادی , خرید , خودرو
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
فوری خرید