نمود بیش از پیش ضعف دستگاه ها؛

تیغ گرانی خراشی بر زندگی مسؤلان نینداخت، جدال قیمت ها و جیب مردم

تیغ گرانی خراشی بر زندگی مسؤلان نینداخت، جدال قیمت ها و جیب مردم

به گزارش فوری خرید گرانی و گران فروشی دو مقوله متفاوت هستند كه بسیاری مردم در گرمسار معتقدند این روزها با هردوی آن دست وپنجه نرم می كنند و عزم مسؤلان را در مقابله با این پدیده ها جدی نمی بینند.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها – داوود عبدی: این روزها كه در بازار گرمسار قدم می گذاریم هرروز از گرانی جدید كالاها و ارزاق عمومی و حتی میوه و تره بار رونمایی می شود كه نارضایتی مردم از گران فروشی ها را باعث شده است.
نارضایتی مردم از گرانی و گران فروشی برخی مواد غذایی و میوه و تره بار در گرمسار، نسبت به شهرهای هم جوار سبب شده تا شهروندان گرمساری علاوه بر اعتراض در فضای عمومی در گروه های اجتماع محور در فضای مجازی هم در امتداد رسالتی كه برای خود تعریف كرده اند به این مساله پراهمیت بپردازند چونكه با شرایط اقتصادی نامناسب كه هم اكنون گریبان گیر همه‌ی مردم شده است، در خیلی از موارد شهروندان حتی برای تأمین نیازهای اولیه خود، عاجز شوند.

نارضایتی شهروندان از ضعف بازرسی صنعت و معدن و همینطور اصناف
شهروندان گرمساری این روزها از اختلاف قیمت مواد غذایی، كالاهای اساسی و میوه و تره بار گلایه دارند و معتقدند اگر دوری در بازار بزنید اساسا متوجه افزایش بی رویه و سرسام آور كالاهای اساسی و حتی روزمره مردم می شوید كه باید ارگان های مربوطه تشدید نظارت و كنترل بر قیمت و اقلام اساسی موردنیاز خانواده ها را بیشتر كنند.
یكی از شهروندان گرمساری دراین باره می گوید: در روزهای تابستان قیمت انواع میوه تابستانه در میوه فروشی های سطح شهر تا مرز كیلویی ۱۵هزار تومان هم رسید درحالی كه در سال قبل در مدت مشابه این نوع میوه ها در حد كیلویی پنج تا شش هزار تومان بود. موضوعی كه خیلی از مسؤلان علت آنرا فعالیت دلالان عنوان می كنند و هر كدام از دست اندركاران دیگری را عامل گرانی می دانند.
علی رضا محمدی می گوید: در باب فروش به صورت درهم و یا دست چین هم قابل ذكر است، علیرغم اینكه اكثرا فروش میوه در گرمسار به صورت دست چین است اما فروشنده ها خود مبادرت به درجه بندی میوه ها نموده و باقیمت های متفاوت می فروشند.
وی می افزاید نبود قیمت فروش یكسان در میان فروشندگان میوه و تره بار به گواه گزارش های میدانی شهروندان خود اوج ضعف بازرسی صنعت و معدن و تجارت و اصناف را می رساند كه حتی قادر به یكسان سازی نرخ در میان معدود فروشنده های شهر نیست.
عرضه كالا بدون عرضه فاكتور
این شهروند می گوید: مبحث دیگر شاخصهای عرضه شده فروشندگان شمرده می شود بنابراین پر واضح است كه در نبود ابزارهای نظارتی قانونی، صدور برگ خریدهای صوری هزینه ای نداشته و بعضاً برگ خریدهای مغازه داران، سندیت آن چنانی ندارد، همینطور با وضعیتی كه بر بازار اقلام اساسی زندگی ازجمله میوه و تره بار، مرغ و گوشت در سطح شهر حاكم است بنظر می رسد كم كم خیلی از این اقلام و مواد غذایی دیگر از سبد غذایی خانوارها حذف می شوند.
خانم شاه حسینی از شهروندان گرمساری با گلایه از گرانی سرسام آور در این شهر می گوید: با عنایت به قیمت های بالای انواع میوه و گوشت قدرت خرید مردم كاهش یافته است و این امر در بلند مدت سبب مشكلاتی در سلامتی و ایجاد انواع بیماری ها می شود.
این شهروند گرمساری بیان كرد: ظاهراً سازمان های مربوطه چندان نظارتی بر قیمت ها و كیفیت میوه در شهر گرمسار ندارند و این شهر به حال خود رهاشده است و هیچ كار نظارتی صورت نمی گیرد و بی كیفیتی و گران فروشی ارزاق عمومی و میوه ها ادامه دارد.
محمد رضا كرم سروری هم درباره این مساله می گوید: اقتصاد شهر علمی است كه در شرایط و شهرهای مختلف متفاوت می باشد، سرانه بخش تجاری وجمعیت، مكان مسكونی و تجاری در شهر، مراكز تولید و مصرف كنندگان، وجود فروشگاه های زنجیره ای و كسبه جزء هركدام عواملی هستند موثر بر بهای تمام شده به علاوه سود معقول و منصفانه و بهایی كه مصرف كننده خواهد داد، اقتصاد دستوری نیست و اقتصاد شهر چنانچه مورد توجه برنامه ریزان قرار گیرد، اساسا باعث رضایت و رفاه مردم شهر خواهد شد.

قیمت میوه چند برابر شده است
جوراب لو شهروند دیگر گرمساری در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن بیان اینكه درحال حاضر میوه ها حتی بیشتر از چند برابر قیمت اصلی به فروش می رسد و ظاهراً نظارت و كنترل خاصی برآن حاكم نیست، اظهار داشت: بیشتر فروشندگان هم بیان می كنند كه گران می خریم و مجبوریم گران بفروشیم.
این شهروند گرمساری ابراز كرد: بانظر به اینكه قدرت خرید مردم باوجود تورم بالایی كه در بازار وجود دارد به خودی خود كم است، با بررسی اصناف و جلوگیری از گران فروشی و كم فروشی در بازار، كمك بزرگ و ارزشمندی به مردم عادی، خصوصاً قشر پائین جامعه خواهد شد.
وی اظهار داشت: درست است كه دولت تا حدودی برای ثبات و جلوگیری از نوسانات قیمت تلاش نموده اما درحال حاضر قیمت برخی كالاها با توان خرید مردم هماهنگی نداشته و عده كثیری از افراد برای خرید اقلام مایحتاج خود مشكل دارند.
قربانعلی زاده هم می گوید: به صورت اتفاقی به بازار میوه فروشی كنار امامزاده یحیی سمنان رفتم كه مشاهده كردم قیمت های برخی میوه های درجه یك فصل، نصف قیمت گرمسار بود.
گرانی ها دغدغه جدی مردم
شهرام غلامی دیگر شهروند گرمساری هم اظهار داشت: گرانی ها و گران فروش های مختلف در حالی این ماه ها به دغدغه جدی مردم تبدیل گشته و متأسفانه تابحال اقدام عملیاتی چندان مناسبی در امتداد برقراری آرامش و كنترل التهابات كالاهای اساسی مردم صورت نگرفته است.
وی در ادامه اظهار داشت: اگر اغراق نباشد قیمت میوه و تره بار در گرمسار از كل شهرهای ایران گران تر است كه این به عدم نظارت مسؤلان ذی ربط بر واحدهای صنفی این شهر می گردد و بنابر اظهارات خود كسبه، قیمت گذاری را خودشان انجام می دهند و بعضاً هیچ ایرادی هم گرفته نمی گردد.
حمید امیری از فعالان عرصه میوه و تره بار هم اظهار داشت: دریافت اضافه، ناخالص فروشی، هزینه هایی ازجمله پرداخت مالیات و عوارض، كرایه مغازه، كرایه حمل میوه، دلال بازی و لحاظ ضایعات میوه در قیمت تمام شده برای مصرف كننده ازجمله عواملی است كه برخی مغازه داران را ناچار به تأمین این هزینه ها از راه افزایش بیش ازحد عرف قیمت میوه در سطح شهر گرمسار كرده است.

تورم بالای كشور بی تاثیر نیست
یكی دیگر از كسبه گرمسار علت گرانی هایی مانند گرانی میوه را از علل تورم بالا در سطح كشور دانست و بیان كرد: مغازه دار اجازه دارد میوه خویش را با ۲۰ درصد و برخی صیفی جات را تا ۴۰ درصد افزایش قیمت بفروشد و از سویی میوه ها با عنایت به درجه بندی، قیمتی متفاوتی دارند حال آنكه امكان دارد مغازه دار بی انصافی، میوه درجه دو و سه خویش را باقیمت درجه یك و یا میوه مانده را باقیمت میوه تازه بفروشد كه خود این ها ناشی از كم رنگی نظارت است كه این روزها باوجود گرانی ها در سطح شهر گرمسار شاهد می باشیم.
این كاسب معتقد است: نقدینگی مردم تا جایی كم شده كه بعضی از افراد مایحتاج خویش را به صورت روزانه خرید می كنند و شهروندان توانایی خریدهای كلی و آن چنانی را ازدست داده اند.
تورم مناسبتی گریبان گیر مردم
التهاب و رشد قیمتی كالاها و ارزاق عمومی كار را به جایی رسانده كه بسیاری از شهروندان گرمساری به این باور رسیدند كه باید، جمعه بازاری كه درگذشته در گرمسار دایر بود مجدداً راه اندازی شود چونكه برای اقشار متوسط و عامه مردم خیلی خوب بود لااقل یك سری از مردم كه توانایی كمتری داشتند قادر به خرید كالاهای موردنیاز و میوه و تره بار خود بودند اما متأسفانه با تعطیلی چنین روز بازاری كه در همه جای كشور وجود دارد، بازار فروش اجناس در شهر گرمسار مجدداً انحصاری شده و نتیجه و پیامد آن تعیین نرخ اجناس توسط خود فروشندگان و غیررقابتی شدن بازار شده است.
هم زمان با آغاز ماه محرم و صفر بار دیگر گرانی ها در مورد گوشت قرمز و مرغ تكرار شد و باوجود وعده های مسؤلان برای كاهش قیمت گوشت قرمز اما نه تنها قیمت گوشت گوسفندی، بلكه گوشت گوساله هم ارزان نشد بلكه گران تر هم شد، بنابراین نگاهی گذرا به تمام اتفاقات رخ داده در این بازار به خوبی نشان داده است كه مسؤلان نه تنها اقدام موثری برای بهبود شرایط اقتصادی و كالاهای اساسی مردم انجام نداده اند بلكه برنامه مشخص و منسجم و مطلوبی كه قابلیت اجرایی لازم را داشته باشد ندارند و در كنار آن متولیان امور نظارتی هم نظارت لازم را در سطح استان و شهرستان گرمسار ندارند.
این شرایط نابسامان اقتصادی و معیشتی و بازارهای رهاشده در حالی است كه بنا بر اظهارات اخیر وزیر صنعت، معدن و تجارت، اصناف را نخستین حلقه كنترل قیمت ها در مرحله توزیع برشمرد و ادعا نمود كه اتحادیه ها و صنوف نقش مهمی در تنظیم بازار به خصوص در شرایط فعلی دارند و هر اتحادیه و صنفی باید شرایط جنگ اقتصادی كنونی را برای اعضایش تبیین و تشریح كند و نقش خویش را به خوبی انجام دهند.

وجود شرایط جنگ اقتصادی
وزیر صنعت، معدن و تجارت چندی قبل در میان خبرنگاران اظهار داشته بود: در شرایط جنگ اقتصادی بعد از اصناف، سازمان پشتیبانی از مصرف كنندگان و تولیدكنندگان و بسیج اصناف برای تنظیم بازار قرار دارند كه نقش و جایگاه مهمی دارند؛ حال با این تفاسیر و صحبت های وزیر می طلبد اتاق اصناف و اداره صنعت، تجارت و معدن گرمسار برای مهار و كنترل بحران به وجود آمده دلسوزانه و متعهدانه تر برای خدمت به مردم اقدام نمایند.
بااین حال اما مسعود دانشمند كارشناس اقتصادی در این خصوص به خبرنگار مهر، می گوید: آنچه بازار كالاهای اساسی را گرفتار مشكل كرده، مدیریت ضعیف و خواب دستگاه های نظارتی است.
وی می گوید: متأسفانه در وضعیت فعلی دولت نوسان نرخ ارز و تحریم های بین المللی را مقصر تمام آشفتگی ها می داند اما اینكه بازار در چنین شرایطی قرار دارد، حاكی از مدیریت ضعیف دولت می باشد كه سبب شده حتی خرید میوه و تره بار هم جزو دغدغه های مردم باشد، دولت گمان می كند عقل كل است و از نظرات بخش خصوصی برای تنظیم بازار استفاده نمی نماید.
تایید تفاوت قیمت بین كالاها
فرماندار گرمسار در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن بیان اینكه تفاوت هایی زیادی در قیمت های كالاهای اساسی و ارزاق عمومی ازجمله میوه و تره بار در این شهرستان وجود دارد، اظهار داشت: متأسفانه قیمت برخی اقلام میوه و تره بار در گرمسار با جزیره كیش برابری می كند كه این موضوعات بایستی در جلسه ستاد تنظیم بازار شهرستان گرمسار بررسی نماییم.
وحید رجایی اضافه كرد: در شهرستان گرمسار، تلاش ما بر این است كه گران فروشی در سطح شهر صورت نگیرد و در مورد میوه و تره بار هم از راه مراجع مربوطه در مورد درجه بندی میوه ها و قیمت ها به مردم اطلاع داده شود تا نظارت در بازار میوه بیشتر شود.
وی اشاره كرد: از مسؤلان درخواست كرده ایم جلساتی با اصناف و مسؤلان ذی ربط داشته باشیم تا نظارت ها به صورت نامحسوس در شهر داشته باشیم و شاهد گران فروشی نباشیم.

گرانی با گرانفروشی متفاوت است
فرماندار گرمسار با تاكید بر اینكه مساله گرانی با گران فروشی متفاوت است، اشاره كرد: رسانه در انتقال مشكلات و انتقادات مردمی نقش مهمی دارند و پاسخگویی به مشكلات مردم برای ما اهمیت دارد، معتقدیم اگر بخواهیم شهری خوب داشته باشیم همكاری همه مردم در این حوزه لازم است بنابراین همه باید در شرایط جنگ اقتصادی، به یكدیگر كمك نماییم و شرایط مطلوبی برای شهر رقم بزنیم.
رجایی با اشاره بر اینكه رفع آشفتگی بازار و نظارت بیشتر باقیمت ها بایستی حتما در سطح شهرستان گرمسار دیده شود اضافه كرد: گرمسار نیازمند بازارچه های محلی است تا از ظرفیت های آن در خدمت رسانی بهتر به مردم استفاده گردد. ازسوی دیگر ماشین های سیار میوه فروشی سطح شهر را شهرداری باید ساماندهی كنند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری سمنان هم با بیان اینكه استان سمنان یكی از گران ترین بازارهای میوه و تره بار در كشور است اظهار داشت: بازار باید به صورت ویژه كنترل و مدیریت شود و یكی از راهكارهای آن عرضه مستقیم است.
حشمت الله عسگری در ادامه بیان كرد: با تصمیمات انجام گرفته شده، بایستی مراكزی برای عرضه مستقیم میوه توسط شهرداری ها بدون واگذاری مالكیت غرفه ها و با تأمین میوه از عمده فروشان صورت گیرد.
محل عرضه كالا انحصاری شده است
شهردار گرمسار هم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: محل عرضه بازار میوه در شهر گرمسار به حالت انحصاری درآمده كه در این زمینه برای مدیریت بیشتر و رفع مشكلات آن در سال جاری، بازار میوه و تره بار شهرداری گرمسار در منطقه بیسكوران جمع آوری و با سرمایه گذاری بخش خصوص تبدیل به بازارچه به صورت فضای سالنی و بهداشتی با ۱۲ غرفه میوه و تره بار، مرغ فروشی، عرضه گوشت قرمز و... ایجاد و در رهن و اجاره سرمایه گذاران قرار می گیرد.
یاسر عربی اضافه كرد: سه نقطه دیگر شهری غرفه های عرضه میوه و تره بار در مناطق مسكن مهر، میدان معلم و محدوده مزار شهدا كه در بهترین و قابل دسترس ترین جای شهر قرار دارد بزودی ایجاد می شود.
وی همینطور در مورد روز بازار اظهار داشت: با عنایت به مصوبات شورا و الزامات قانونی صرفاً می توانیم بازاری برای اجناس بومی و ایرانی دایر نماییم بنابراین شهرداری و شورای شهر گرمسار در این راستا آمادگی و استقبال دارد از جانب دیگر مقررشده تا نمایشگاهی از اجناس صنعتی تولیدی كارخانه ها گرمسار دایر شود تا شهروندان مایحتاج خویش را در همین شهر تهیه كنند و احتیاج به رجوع كمتری برای خرید از تهران داشته باشند.
به نظر می رسد مسؤلان باید عزم بیشتری درباره گرانی ها داشته باشند در بازدید از مغازه های سطح این شهر، سری به چند میوه فروشی در مناطق مختلف شهر گرمسار می زنیم؛ مناطقی كه مردم آن ازلحاظ اقتصادی نسبت به بخش های دیگر شهر گرمسار از وضعیت ضعیف تری برخوردار می باشند. جالب اینجاست قیمت هایی كه در مغازه ها مشاهده می شود، به هیچ عنوان سنخیتی با وضعیت مردم منطقه ندارد و به مراتب گران تر است.

اكثر مسؤلان طعم گرانی را نچشیده اند
گرمسار با مشكلات عدیده ای روبرو است، عدم برگزاری نمایشگاه پائیزه اقلام نوشت افزار دولتی و توزیع آنها مانند سایر شهرستان های استان كه می توانست بخش اعظمی از درخواست های مردم برای سال تحصیلی جدید را برطرف كند، متأسفانه در این شهرستان سبب مشكلاتی شد كه اگر نبود ورود گرمسار به این ماجرا ممكن بود خانواده های بسیاری این اقلام را نتوانند تهیه كنند. از سوی دیگر متأسفانه مشكلات عدیده ای در بحث اصناف شهرستان وجود دارد.
در این رابطه اما رجایی فرماندار گرمسار در جلسه شورای اداری این شهرستان از عدم پیشبینی و تهیه دفترچه های دولتی شدیداً انتقاد نمود و گفت متأسفانه در این زمینه اهمال كاری صورت گرفت كه نسبت به آن اعتراض كردیم و پنجشنبه ۲۸ شهریور با رایزنی از سهمیه شهرستان های دیگر استان برای دریافت لوازم التحریر و توزیع آن در گرمسار بهره گیری كردیم.
درنهایت باید گفت گرانی در كشور مانند درد در بدن است، درد از وجود مشكلی در بدن انسان خبر می دهد و گرانی مستمر و فزاینده هم با صدایی بلند می گوید كه سیستم اقتصادی كشور با مشكلی اساسی روبه رو است. اما چرا مسؤلان این صدا را نمی شنوند؟ چون تیغ تیز گرانی، خراشی كوچك هم بر زندگی آنان نینداخته است و اغلب مسؤلان ما طعم گرانی را نچشیده اند.
گرانی و بی قانونی و تبعیض و بیكاری یك درد است و كسانی برای درمان می كوشند و چاره ای می یابند كه آنرا چشیده باشند. برخی مسؤلان نه گرانی را می فهمند نه شرمندگی را و نه استیصال را و نه بغضی كه راه گلو را می بندد. شنیدن و خواندن خبرها كافی نیست. شنیدن كی بوَد مانند دیدن و چشیدن و شب ها شرمنده به خانه آمدن و از روی زن و فرزند خجالت كشیدن؟ اگر دردی درمان نمی گردد، چون دردی احساس نمی گردد.

1398/07/17
22:10:47
5.0 / 5
5437
تگهای خبر: اقتصاد , اقتصادی , بازار , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
فوری خرید