كارشناس اقتصادی:

اوراق بدهی شفافیت بودجه را بیشتر كرد

اوراق بدهی شفافیت بودجه را بیشتر كرد

به گزارش فوری خرید یك اقتصاددان، انتشار اوراق بدهی را راهی برای انضباط هر چه بیشتر دولت ها در پرداخت بدهی های خود دانست و اظهار داشت: دولت حتی با استقراض هم باید اوراق بدهی را مستهلك كند.



به گزارش فوری خرید به نقل از مهر، احسان خاندوزی امروز در نشست بررسی لایحه بودجه سال ۹۹ كل كشور در جمع دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی اظهار داشت: تا قبل از سال ۹۴ به علت اینكه دولت میزان بدهی های خویش را در چارچوب اوراق با بخش خصوصی و پیمانكاران تسویه نمی كرد، رقم دقیق بدهی ها مشخص نبود اما از سال ۹۴ دولت میزان بدهی های خویش را برای انتشار اوراق اسناد خزانه در لایحه بودجه درج می كند كه این خود یك گام در جهت شفافیت است.
این اقتصاددان اضافه كرد: یكی از فواید اوراق سازی بدهی های دولت آن است كه بدهی های دستگاه های دولتی را شفاف می كند و دولت را به ناچار به سمتی می برد كه انضباط داشته باشد، چون كه برگه ای به دست اقشار مختلف داده است كه در سررسید مشخص باید تسویه شود.
وی خاطرنشان كرد: چنانچه دولت در سررسید مشخص نتواند بدهی خویش را بپردازد، نه تنها مشمول پرداخت سود خواهد بود، بلكه اعتماد عمومی را هم سلب خواهد كرد، پس ناچار است حتی با استقراض جدید هم بدهی خویش را بپردازد.
خاندوزی بیان كرد: سال قبل ۴۰ هزار میلیارد تومان اصل اوراق و ۱۰ هزار میلیارد تومان سود آن بود كه امسال به ۸۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافته كه در سال ۹۹ سررسید می شود.
این كارشناس مسائل اقتصادی افزود: صندوق های بازنشستگی با اینكه محلی برای منضبط كردن و استقلال دخل و خرج سازمان بازنشستگی است اما متأسفانه طی سال های اخیر با چالش های جدی مواجه بوده و به یك بحران تبدیل گشته است، چون كه دولت با اینكه خود به آنها بدهكار بوده اما مساله فقط بدهی دولت نیست، بلكه باید برنامه دیگری برای اصلاح این صندوق ها تدارك دیده شود تا چنین مشكلاتی بروز نكند.
وی در پاسخ به این سوال كه آیا عدالت در بودجه سال ۹۹ كل كشور دیده شده است، تصریح كرد: از مدخل ها و ورودی های متفاوتی می توان به مبحث بودجه ۹۹ نگاه كرد، اینكه چقدر كشور گرفتار كسری بوده و هزینه های اداره آن چقدر است و باید از چه طریقی جبران شود، سؤال هایی است كه در رایج ترین نگاه ها به بودجه دیده می شود.
خاندوزی اظهار داشت: نكته حائز اهمیت دیگر آن است كه عدالت توزیع منابع هم باید وجود داشته باشد كه در مورد گروه های هدف دریافت كننده این منابع هم بحث های گوناگونی وجود دارد. به این معنا كه افرادی كه ذی حق و شایسته دریافت یارانه هستند، هنوز به صورت دقیق شناسایی نشده و دولت نتوانسته مكانیزمی برای این مورد طراحی نماید اما منطق اصلی آن است كه گروه های با درآمد بالا یارانه دریافت نكنند.
خاندوزی با طرح این سؤال كه آیا پرداخت های مستقیم بهترین روش حمایت است، افزود: هیچ گونه گزارش مستندی در مورد تجربه های دنیا و ایران در پرداخت یارانه ها به صورت اثرگذار وجود ندارد و تنها در یك مقطع زمانی بعد از انقلاب كه حتی به مردم پول مستقیم هم داده نمی شد اما حاشیه نشینی جمع شده، نهضت سوادآموزی افتتاح شد و خیلی از زیرساخت ها گسترش یافتند، پس آن مقطع نشان داد در صورت عدم توزیع یارانه و پرداخت نقدی هم می توان خدمات اثرگذاری به قشرهای مختلف مردم به خصوص در سطوح پایین درآمدی عرضه داد.
وی اظهار داشت: به هر حال ما از شیوه پرداخت كنونی نقدی در چارچوب یارانه های مختلف همچون یارانه بنزین رضایت نداریم.




1398/09/25
20:13:36
5.0 / 5
5096
تگهای خبر: اقتصاد , اقتصادی , تجربه , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
فوری خرید